Снимка: Булфото, архивТримата евродепутати от ДПС се оплакаха от  президента

...
Снимка: Булфото, архивТримата евродепутати от ДПС се оплакаха от  президента
Коментари Харесай

Тримата евродепутати от ДПС се оплакаха от Радев пред колегите си от Европарламента

Снимка: Булфото, списък

Тримата евродепутати от Движение за права и свободи се оплакаха от  президента на България Румен Радев пред сътрудниците си от Европарламента. Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели изпратиха писмо до електронната поща на всички евродепутати в Брюксел. Оплакването от Радев е, че е запитал обществено водача на партия Мустафа Карадайъ коя е неговата татковина. Писмото, което забелязано от публицист от вестник " Сега ", е озаглавено " Провокативен акт против малцинствата в България ".

" Този акт е невиждан в 31-годишната демократична история на България. Той провокира вълна от отрицание измежду българските жители от турския етнос и мюсюлманите - и освен измежду тях - и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на жителите ", пишат в него от Движение за права и свободи, представени от " Евроком ".

Към писмото е приложено видео и превод на стенографския запис от обществената част на консултациите на 18 август с Движение за права и свободи, когато след нова офанзива за поданството на министър Кирил Петков, президентът попита Карадайъ коя е неговата родина-майка. Повод за това стана изказване на водача на Движение за права и свободи на банкет в Истанбул при президента Реджеп Ердоган на 5 юни, когато съобщи, че това е Турция.

Текстът не показва какво е провокирало въпроса на президента, а напряко стига до следния извод:

" Запитването на Радев слага в действителност под въпрос лоялността на българските мюсюлмани, които са 14% от популацията, и пресече алените линии на българския временен интервал - етническата толерантност ". Според евродепутатите на Движение за права и свободи " задачата на президента Румен Радев е да получи поддръжка във към този момент почналата импровизирано акция за президентските избори, в които той е претендент, от националисти, крайнодесни и радикални детайли в българското общество посредством потребление на език на омразата ".

Движението твърди, че е получило " стотици недоволства от разнообразни български жители ". И упреква президента, че е нарушил член 92 на Конституцията на Република България (Чл. 92. (1) Президентът въплъщава единството на нацията.) В писмото сътрудниците на България в Европейски Съюз и НАТО са приканени " да не останат безразлични към тези дейности на президента Радев ", които съгласно създателите на писмото " могат да слагат под сериозна опасност демокрацията в България и етническия мир ".

Това е третото писмо, което същите създатели адресират до Европарламента през последния месец. По-рано те се оплакаха два пъти от служебното държавно управление, назначено от Радев, което бе косвена офанзива и против него, без да бъде споменавано името му. Едното недоволство твърдеше, че решението на Министерския съвет от 4 юни за сформиране на " черен лист " на обвързваните лица със глобените от Съединени американски щати трима по закона " Магнитски " е представлявало нарушаване на съществени човешки права, в това число и възбраната на нечовешко отношение. 

Другото недоволство против служебното държавно управление бе поради " напън върху членове на Движение за права и свободи по време на предизборната акция ". В него се твърди, че служебното държавно управление е задължило посредством районните ръководства на Министерство на вътрешните работи деятели на Движение за права и свободи да подписват " предупредителни протоколи ". Те са ги " възпрели да се включат в изборния развой ".

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР